Holist.eu - 1. slovenski holistični portal
Prva stran > arhiv > hemoroidi

 

Hemoroidi - zlata žila

hemoroidi

 

Hemoroidi ali zlata žila so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku (hemoroidalne vene). Ločimo notranje in zunanje hemoroide. Notranji hemoroidi ležijo v podsluznični plasti končnega dela danke in niso občutljivi za mehanske in toplotne dražljaje. Zunanji hemoroidi ležijo ob zadnjiku, od notranjih jih loči posebna zobata črta. So manj pomembni kot notranji, vendar bistveno bolj vplivajo na estetiko intimnih predelov telesa. Pogosto bolijo, ker so kožni deli dobro oživčeni.

Značilnosti notranjih hemoroidov:

- so prirojeni,
- nastanejo zaradi oslabljenega vezivnega tkiva in čezmernega ožiljenja v predelu zadnjika.

Značilnosti zunanjih hemoroidov:

- večinoma so pridobljeni,
- so posledica življenjski navad, kot so sedeče delo, kronično zaprtje in nepravilna prehrana,
- pogostejši so pri ženskah in se pojavljajo predvsem v nosečnosti,
- blage spremembe ostanejo pri vsaki ženski že po prvem porodu in so moteče, saj pri dolgotrajnem sedenju bolijo in pomembno vplivajo na estetiko intimnih predelov.

Notranji hemoroidi so najpogostejši vzrok za krvavitev iz danke. Delimo jih v tri stopnje:

1. stopnja - hemoroidi, ki se običajno kažejo samo s krvavitvijo;
2. stopnja - pridruži se zdrs skozi zadnjično odprtino, predvsem pri predklonu ali pri napenjanju;
3. stopnja - poleg krvavitve pride na več mestih še do obsežnega spontanega zdrsa skozi zadnjično odprtino.

Kako si lahko pomagate sami?

- Skrbite za osebno higieno.
- Pripravite si kopeli z mlačno vodo in s kamilicami.
- Kadar čutite, da ste zaprti, uporabite blaga naravna odvajala.
- Za intimne predele uporabljajte negovalna mazila, lahko tudi mazila za nego otroške ritke.
- Uporabljajte mazila in svečke, ki vsebujejo protivnetna sredstva, in lokalne anestetike proti bolečinam (dolgotrajna uporaba ni priporočljiva zaradi tanjšanja in sušenja kože in nevzdržne, pikajoče srbečice v predelu zadnjika).

Nujno obiščite zdravnika
V predelu zadnjika se lahko pojavi modrikasta zatrdlina, ki jo spremlja pekoča in zbadajoča bolečina. Zatrdlina je ponavadi posledica strjene krvi v notranjih hemoroidih. Tak predel navadno poči, nekaj strdkov pa se izloči, kar opazimo kot krvavitev.

Zdravljenje

- Blažje krvaveče stopnje hemoroidov običajno zdravimo z vbrizgavanjem posebnih kemičnih snovi, ki povzročijo zabrazgotinjenje
- Možno je tudi zdravljenje z ledom (krioterapija) ali infrardečo svetlobo.
- Poudarjene predele razširjenih žil lahko stisnemo s posebnimi zankami; tak hemoroid kasneje sam odpade.
- Napredovale oblike hemoroidov zdravimo operativno.

Ali obstaja alternativa ?
Seveda. Če imate hud "napad" hemoroidov (hudo krvavenje, vsak telesni položaj je "nemogoč"), si lahko olajšate s kopelmi v mlačni vodi. Napolnite kopalno kad z vodo, ki ima skoraj enako temperaturo, kot je telesna. Kopel ponavljajte večkrat na dan, hemoroide lahko tudi blažite s kremami - hrastovo mazilo, ko preide najhujša faza, med tem ko ste v vodi, s prsti potiskajte hemoroide nazaj v njihovo naravno lego. V tem času ne jejte, le pijte tekočino, vodo ali pa čaj (sok). Po nekaj dnevih, se morajo hemoroidi umiriti. Ko ste dosegli "premor", ga poskušajte izkoristiti, saj se bodo v nasprotnem primeru hemoroidi povrnili, naslednjič je lahko še hujše in operacija bo neizbežna. Seveda tega nočete, torej morate prevzeti nadzor nad svojim telesom. Opravite najprej klistiranje z mineralno vodo donat ali pa s slano vodo. Na stranišču preživite čim manj časa. Pričnite z dieto - jejte zgolj tekočo hrano ter sadje in surovo zelenjavo (sokovi). Jesti morate hrano bogato z vlakninami. Vsak dan pojejte 3-4 jušne žlice organskega lanenega semena, pijte čaj iz seninih lističev (za vzpodbujanje črevesja). V bistvu morate opraviti čiščenje, kot je opisano v poglavju 3 "Kako lahko sami pozdravimo skoraj vse bolezni". Na ta način 'ubijete dve muhi na en mah', saj si boste izboljšali celostno zdravstveno stanje, če imate odvečne kilograme, boste tudi občutno shujšali. Uporabljajte organsko pridelano laneno olje in deviško olivno olje (za kuho, solatne prelive...). Paziti morate na način prehranjevanja, ki je opisan v poglavju "Kaj jesti?"
Pri tem si lahko dodatno pomagate z probiotičnimi dodatki in z dietno formulo, ki vam bo pomagala očistiti črevesne obloge in vnetne izrastke na črevesju. Če imate možnost vsak dan uživajte tudi sirotko, naravno, v tekočem stanju ali pa skoncentrirano v prahu.

P.S.: redna telesna vadba vam bo v tej bitki v pomoč. Delajte trebušnjake (zelo pasivne kar se tiče hrbtenice), med vadbo se koncentrirajte na predel med anusom in spolovilom (joga!), bodite pozorni na mišice danke, močno jih stiskajte!
Uspeh je na dosegu rok, saj je zadeva 100% PREVERJENA!

 

 

N.K.

 
>DOMOV<